Λεκέδες απο κόκκινο κρασί: πώς τους εξαφανίζουμε?

0 comments

how to remove stains from red wine, by Lux Furniture

Είναι ένα σενάριο που έχουμε βιώσει πολλοί  (έχουμε δει πολλούς καναπέδες κατεστραμμένους από το κόκκινο κρασί), ωστόσο λίγοι ξέρουν πραγματικά πώς να το αντιμετωπίσουν. Ευτυχώς, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Θέλετε να μάθετε πώς να βγάλετε κόκκινο κρασί από τους καναπέδες; Ακολουθούν μερικά από τα αγαπημένα μας tips για λεκέδες από κόκκινο κρασί στον καναπέ.


Η αρχική μέθοδος
Καθώς οι λεκέδες από κόκκινο κρασί εισχωρούν σταδιακά βαθύτερα στο ύφασμα, είναι καλή ιδέα να ενεργείσετε αμέσως μόλις χυθεί το κρασί.

Τι χειάζεται:

  • Ένα καθαρό πανί
  • υγρό/ σπρεϊ λεκέδων από ρούχα/ανθρακούχο νερό
  • Αλάτι (προαιρετικό)

Πώς να απαλλαγείτε γρήγορα από τους λεκέδες από κόκκινο κρασί:


Βήμα 1: Για να αντιμετωπίσετε τον αρχικό λεκέ από κόκκινο κρασί στον καναπέ σας, θα χρειαστεί να πιάσετε γρήγορα ένα καθαρό πανί ή μερικές χαρτοπετσέτες (αποφύγετε τα χρωματιστά ή με σχέδια) και  το υγρό/ σπρεϊ λεκέδων.

Βήμα 2 (προαιρετικό): Εάν δεν έχετε υγρό/ σπρεϊ λεκέδων, το ανθρακούχο νερό θα κάνει παρόμοια δουλειά.

Βήμα 3 (προαιρετικό): Εάν δεν έχετε κανένα από τα δύο, τότε είναι καλή ιδέα να πασπαλίζετε με αλάτι τον λεκέ μέχρι να έχετε τα μέσα για να τον αφαιρέσετε (το αλάτι εμποδίζει τον λεκέ να πήξει). Το πανί / η πετσέτα και το αλάτι θα βοηθήσουν στην απορρόφηση τυχόν περίσσειας υγρού, ενώ το σπρέι θα βοηθήσει στην αφαίρεση του λεκέ  πριν εισχωρήσει στο ύφασμα.

 

PRO TIP: Θέλετε να ταμπονάρετε, όχι να τρίψετε,τον λεκέ, για να αποφύγετε να τον πιέσετε περισσότερο μέσα στο ύφασμα. Καλό είναι επίσης να δουλέψετε από έξω προς τα μέσα, για να μην εξαπλωθεί.

 

Η μέθοδος του λευκού κρασιού


Τι καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε το κρασί από το να ρίξετε περισσότερο κρασί σε αυτό; Οχι, σοβαρά. Το λευκό κρασί λειτουργεί αφαιρώντας τη σκούρα χρωστική ουσία από τον λεκέ του κόκκινου κρασιού, αφήνοντάς σας έναν υπέροχο καναπέ χωρίς σημάδια. Αλλά μην το δεχτείτε μόνο απο τα λεγόμενα μας, δοκιμάστε το μόνοι σας…

Τι θα χρειαστείς:

  • Λευκό κρασί (η ποσότητα εξαρτάται από το βάθος του λεκέ)
  • Μαγειρική σόδα

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από κόκκινο κρασί με λευκό κρασί:


Βήμα 1: Ρίξτε απαλά λευκό κρασί πάνω από το λεκέ και αφήστε το να καθίσει.

Βήμα 2: Μετά από λίγα λεπτά, σκουπίστε το υγρό με ένα πανί. Εάν εξακολουθείτε να βλέπετε τον λεκέ, προσθέστε λίγη μαγειρική σόδα για να ανασηκώσετε περαιτέρω τη χρωστική ουσία.

PRO TIP: Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, προσθέστε λευκό κρασί στον λεκέ πριν δέσει.

Η μέθοδος του υγρού πλυσίματος
Το υγρό απορρυπαντικού είναι χρήσιμο για κάτι περισσότερο από κατσαρόλες και τηγάνια – είναι επίσης ένα αρκετά ισχυρό αφαίρεση λεκέδων από κόκκινο κρασί.

Τι χρειάζεσαι:

  • Υγρό απορρυπαντικό
  • Κρύο νερό

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από κόκκινο κρασί με απορρυπαντικό:
Βήμα 1: Απλώς ανακατέψτε ένα μέρος υγρού απορρυπαντικού με δύο μέρη κρύου νερού.

Βήμα 2: Τρίψε με σφουγγαράκι τον λεκέ με το διάλυμα μέχρι να απορροφηθεί το υγρό.

PRO TIP: Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο σε ρούχα και χαλιά.

Η μέθοδος με το ξύδι και την σόδα


Το λευκό ξύδι και η μαγειρική σόδα είναι ένα ευέλικτο εργαλείο καθαρισμού και είναι ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση σκληρών λεκέδων σε ευαίσθητα υφάσματα.

Τι χρειάζεσαι:

  • Μαγειρική σόδα
  • λευκό ξύδι

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από κόκκινο κρασί με ξύδι και σόδα:
Βήμα 1:  Ρίξτε μαγειρική σόδα πάνω από τον λεκέ και αλείψτε με ξύδι.

Βήμα 2: Περιμένετε μερικά λεπτά για να μουλιάσει (θα φουσκώσει αρκετά - αυτό σημαίνει ότι λειτουργεί), στη συνέχεια ξεπλύνετε με ένα υγρό πανί. Επαναλάβετε τα βήματα μέχρι να αφαιρεθεί το κόκκινο κρασί.

Η μέθοδος του υπεροξειδίου του υδρογόνου


Εάν, όπως και εμείς, θέλετε μια γρήγορη λύση καθαρισμού ( μόλις χυθεί το κρασί), το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι η ασημένια σφαίρα σας. Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να το βρείτε στα ντουλάπια της κουζίνας σας αυτή τη στιγμή – συχνά δεν είναι διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ  αλλά μπορεί να το βρείτε στο διαδίκτυο και σε εξειδικευμένους λιανοπωλητές καθαρισμού.

Τι χρειάζεσαι:

  • Υπεροξείδιο του υδρογόνου
  • Μαγειρική σόδα

Πώς να αφαιρέσετε τους λεκέδες από κόκκινο κρασί με υπεροξείδιο του υδρογόνου:
Βήμα 1: Αφού έχετε το υπεροξείδιο του υδρογόνου σας, συνιστάται να δοκιμάσετε ένα κομμάτι του σε μια κρυφή περιοχή της ταπετσαρίας σας - αυτό βοηθά να δείτε εάν το ύφασμα τρέχει ή ξεθωριάζει όταν υποβληθεί σε επεξεργασία με τη χημική ουσία. (Πάντα να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε διαβρωτικά υγρά στο σπίτι).

Βήμα 2: Μόλις ειστε σίγουροι πως δεν αντιδρά αρνητικά στο ύφασμα σας, ψεκάστε αρκετό υπεροξείδιο του υδρογόνου πάνω από τον λεκέ από κόκκινο κρασί, ώστε να καλυφθεί.

Βήμα 3: Ρίξτε μαγειρική σόδα πάνω από το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Βήμα 4: Αφήστε να δράσει για λίγα λεπτά και μετά ξεπλύνετε με κρύο νερό.

Να θυμάστε, ενώ αυτά είναι κοινά DIY hacks, οι μέθοδοι μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές σε κάθε καναπέ, επομένως αξίζει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία καθαριστή ταπετσαριών προτού αφαιρέσετε μόνοι σας τους λεκέδες από κόκκινο κρασί.

Comments 

No comments

Leave a comment
Your Email Address Will Not Be Published. Required Fields Are Marked *